Door Kate Parvis, Toastmasters Agora 75, blogger-in-chief voor de D59 2023-conferentie

Dodenherdenking, op 4 mei, is een jaarlijkse viering in Nederland ter nagedachtenis aan degenen die zijn omgekomen tijdens oorlog en bij vredesoperaties. Het is de dag voor Bevrijdingsdag. Hoewel Dodenherdenking geen feestdag is, worden er door heel Nederland herdenkingsbijeenkomsten gehouden. Elk jaar zijn mensen twee minuten stil, precies om 20.00 uur (lokale tijd) op 4 mei, om hun respect te betuigen aan soldaten en burgers die stierven tijdens de Tweede Wereldoorlog, bij andere militaire conflicten en bij vredesmissies. Op verschillende plekken worden kransen gelegd, zoals bij het Nationaal Oorlogsmonument in Amsterdam. De eerste Dodenherdenking werd in 1945 gehouden op de

Bevrijdingsdag wordt in Nederland gevierd op 5 mei, de dag na Dodenherdenking. Nederland herdenkt dan het einde van de nazi-bezetting van de Tweede Wereldoorlog. 5 Mei is de dag dat het Duitse leger werd verslagen. Overigens viert de stad Eindhoven haar Bevrijdingsdag op 18 september. Op die dag in 1944, werd Eindhoven als een van de eerste steden van Nederland bevrijd door de geallieerden. Eindhoven viert wel mee met de nationale Bevrijdingsdag op 5 mei.

Bevrijdingsdag is in Nederland elke 5 jaar een nationale feestdag en Nederland krijgt dan een vrije dag. De volgende keer is 2025, dus 5 mei 2023 is geen nationale feestdag. Dat is fijn voor ons, want de meeste openbare diensten (vervoer, winkels, banken) zouden gesloten of beperkt beschikbaar zijn geweest!

Bevrijdingsdag markeert voor Nederland weliswaar de viering van de vrijheid en het einde van de Tweede Wereldoorlog maar het is ook een goed moment om stil te staan bij vrede en veiligheid in het algemeen, en wat dat voor jou betekent. Hoe gelukkig zijn we, dat we in een land wonen waar mensen in vrijheid leven, in tegenstelling tot vele andere plaatsen in de wereld.

Nederland hijst de vlag en overal worden bevrijdingsfestivals gehouden. Doe mee met de festiviteiten en vier de vrijheid!

Dit is wat je kunt verwachten op Bevrijdingsdag:

  • Konvooien van militaire voertuigen, door heel Nederland
  • Openlucht festivals, muziek, theater en poëzie
  • Documentaires over de bevrijding van Nederland
  • Speciale wandelroutes
  • Bevrijdingsfestivals in 14 steden door heel Nederland: Amsterdam, Den Bosch, Den Haag, Assen, Almere, Leeuwarden, Wageningen, Groningen, Haarlem, Roermond, Zwolle, Utrecht, Vlissingen en Rotterdam. Met meer dan 200 artiesten zijn deze festivals de grootste vrij toegankelijke evenementen van Nederland.

Sinds 1987 wordt het Programma Bevrijdingsdag georganiseerd door het Nationaal Comité 4 en 5 mei, de belangrijkste Nederlandse autoriteit voor oorlogsmonumenten en gedenktekens.

Voor meer informatie over het Bevrijdingsdag Festival in Nederland:
Nationaal Comité 4 en 5 mei website
Lijst van festivals
Bevrijdingsdag voor expats
Nationaal Comité 4 en 5 mei Facebook Pagina

Er is zelfs een recept voor Vrijheidssoep 2023! Volgens London Loy, die deze soep  op basis van maïspap bedacht, is het een bekend Surinaams gerecht: “Maïssoep is gewoon heerlijk: zoet, romig – zelfs pittig als je dat lekkerder vindt. De soep is veganistisch, maar wie dat wenst, kan vlees toevoegen.” Deze en andere tips lees je bij het recept: vrijheidsmaaltijden.

Tijdens de research voor dit artikel ontdekte deze blogger ook andere leuke feesten op 5 mei 2023:

Geen broekendag, waarbij mensen worden aangemoedigd om in het openbaar zonder broek te verschijnen en zich lekker uit te leven. Grappig om te zien dat mensen in hun onderbroek op straat wandelen. Het kan natuurlijk ook met een jurk, rok of kilt aan. Aan jou om te beslissen!

Ruimte Dag, een niet-officiële feestdag gewijd aan alles wat met de ruimte te maken heeft. Het publiek en vooral de jeugd worden aangemoedigd om meer te leren over ruimte en ruimteverkenning. Waarom bezoekt u niet de retro-future Evoluon