Door Kate Parvis, Toastmasters Agora 75, hoofd-blogger voor de D59 2023-conferentie

Yep, Nederland is een monarchie! In feite is het een van de oudste koningshuizen in Europa, daterend uit het begin van de 16e eeuw toen Oranje deel uitmaakte van Frankrijk. Nadat de Fransen uiteindelijk voorgoed uit Nederland waren verdreven, deed Louis Bonaparte (broer van Napoleon) afstand van de troon en werd in 1815 het Huis Oranje-Nassau op de troon hersteld. Het is een constitutionele monarchie, dus dat betekent dat de koning niet regeert.

Een Nederlandse koning genaamd Kevin zul je niet snel zien. De eerste Nederlandse koningen heetten allemaal Willem I, II en III, en nogal wat van hun vrouwen heetten Wilhelmina. Familiereünies moeten interessant zijn geweest. Hopelijk gebruikten ze schattige bijnamen zoals Binky & Boopsie om te vertellen wie wie was.

De koninklijke erfgenamen of regerende vorsten hebben een historische voorliefde voor het zoeken naar een echtgenoot in Duitsland, Rusland en België (dat overigens vroeger deel uitmaakte van Nederland). De huidige Nederlandse vorst, Willem-Alexander, ging wat verder weg door te trouwen met een Argentijnse, Máxima, een oud-bankier. Reken maar dat ze geen moeite had met Going Dutch! Ze staat bekend om haar gevoel voor mode en staat op de lijst van ‘s werelds best geklede vrouwen. Haar schoonheid wordt gecombineerd met verstand en mededogen, terwijl ze de wereld rondreist om projecten zoals microfinanciering voor vrouwen in ontwikkelingslanden te ondersteunen.

Willem-Alexander, de achter-achter-achterkleinzoon van Willem III, is een Willem zonder nummer achter zijn naam. Hoe modern! Een heel modern koningshuis in vele opzichten, want de Nederlandse monarchie maakt geen onderscheid tussen geslachten in de opvolging voor de troon. Als je de eerstgeborene bent, word je koning of koningin, punt. De regeerperiode van Willem-Alexander volgt op drie lange regeerperiodes van koninginnen. De eerste koningin was Wilhelmina, die 58 jaar regeerde, en daarmee de langste regeerperiode in de Nederlandse geschiedenis voor haar rekening nam. Ze was slechts 10 jaar toen ze tot koningin werd benoemd! De tweede koningin was Juliana die 34 jaar op de troon bleef en werd opgevolgd door haar dochter Beatrix, de moeder van Willem-Alexander. Beatrix deed in 2013 troonsafstand deed ten gunste van haar zoon.

Koning Willem-Alexander is nogal een kerel. Als volleerd atleet nam hij deel aan de Elfstedentocht, een langeafstands schaatsevenement (200 km!) op natuurijs. Hij is tot op de dag van vandaag een actief voorstander van de Olympische Spelen en niet te vergeten, een gekwalificeerde piloot bij een commerciële luchtvaartmaatschappij. Hij vliegt zowel op vliegtuigen als op helikopters en hij heeft eens incognito gevlogen als co-piloot op commerciële KLM-vluchten! Hij is een echte Hollandse traktatie!

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben drie dochters, en de volgende in lijn voor de troonopvolging is de oudste, prinses Catharina-Amalia, nu 20 jaar oud. Dus nog een koningin! Haar vader is nog steeds een fitte 55-jarige, dus ze zal moeten wachten tot hij besluit om met pensioen te gaan. Alle drie prinsessen zijn actief in het openbare leven en vergezellen hun ouders vaak op officiële taken en staatsbezoeken. Ze spreken verschillende talen vloeiend, waaronder Nederlands, Engels en Spaans.

De Nederlandse koninklijke familie leeft niet echt in een ivoren toren. Ze hebben juist een lange geschiedenis van filantropisch werk en het ondersteunen van milieudoelen en duurzaamheid. Koningin Juliana en haar prins Bernhard waren al moderne pleitbezorgers van natuurbehoud. De Nederlandse koninklijke familie is zeer populair in Nederland. Ze staan bekend om hun informele en nuchtere aanpak, waarbij de koning en koningin vaak in het openbaar worden gezien, evenementen bijwonen en burgers ontmoeten. Koningen en koninginnen die op de fiets rondrijden, serieus!