Door Kate Parvis, Toastmasters Agora 75, blogger-in-chief voor de D59 2023-conferentie

Eindhoven en omgeving worden vaak de Brainport regio genoemd, vanwege de hoge concentratie van technologie bedrijven en onderzoeksinstituten daar. Met dezelfde logica kan je van Parijs de Tourist Port maken, van Detroit USA de Carport, en het huis van deze blogger de Catport, toch ? Leuk woordspelletje, vind je niet, zeker na een paar biertjes.

De oorspronkelijke grote aanjager achter de Brainport is Philips Electronics, opgericht in 1891 door de gebroeders Philips, Gerard en Anton, die op een dag tegen hun vader zeiden: “Thomas Edison heeft net een ding uitgevonden dat oplicht met elektriciteit. We denken dat we er veel van kunnen verkopen! En papa Frederik, een succesvolle Nederlandse zakenman, antwoordde :”Ga ervoor, jongens!” Dus dat deden ze. Maar daar stopten de gebroeders Philips niet. Ze ontwierpen een hele reeks baanbrekende elektrische apparaten. Van geboorte tot dood, er is altijd een Philips-product voor u! In meer dan 100 landen en met meer dan 100 duizend werknemers wereldwijd. Philips is een kolos en natuurlijk een big deal in Eindhoven. Met slechts 227.000 inwoners moeten zelfs de baby’s in Eindhoven voor Philips werken!

Philips wilde geen reus zijn met het imago van een Hollandse klei kop. Dus werd het hele bedrijf voor verlichtingsoplossingen in 2018 omgedoopt tot Signify. Onmiddellijk waren daar de spotlights en iedereen vroeg zich af: “Wat doet Signify allemaal?”

Een andere topper in Eindhoven is DAF Trucks, opgericht in 1928. De vrachtwagens van het bedrijf zijn steeds krachtiger geworden, waarschijnlijk om het gewicht van steeds zwaardere Philips-producten te dragen; van gloeilampen tot röntgenapparaten.

Pick, pak in en laad de hele dag door! Lijdend aan een chronisch geval van carpaal tunnel syndroom, had Eindhoven hulp nodig. Vanderlande Industries schoot te hulp! Op het gebied van logistiek en bijpassende automatisering doet Vanderlande het zware werk. En dus konden de knappe koppen van Eindhoven zich weer bezighouden met andere hersen gymnastiek.

Bleven die vrachtwagens verdwalen en belden ze papa om de weg te vragen? Niet na 1991, toen TomTom, de new kid in town, digitale kaarten ontwierp. Het R&D-team van TomTom in Eindhoven blijft van groot belang en werkt nauw samen met andere technologiebedrijven en universiteiten in de regio.

ASML Holding, opgericht in orwelliaans jaar 1984, is gespecialiseerd in fotolithografie systemen voor de halfgeleiderindustrie en een van de meest waardevolle technologiebedrijven ter wereld. Het hoofdkantoor bevindt zich in Veldhoven, op een steenworp afstand van Eindhoven. Dichtbij genoeg voor deze Big Brother. 😊

Met zoveel menselijke knappe koppen, heeft Eindhoven inmiddels ook elektronische breinen voor onderweg bedacht, de NXP Semiconductors, een mooie spin-off van Philips.

Handig die laptops, maar het wordt soms een beetje eenzaam, zo alleen op je kamer. Dus werd een samenwerkingsverband bedacht om nog meer briljante mensen aan te trekken. Kom naar dit Cabaret! Het Cabaret voor deze super-nerd social club is Brainport Development, opgericht in 2003, waar alle hightech bedrijven samen komen, mooie dingen bedenken en nog meer knappe koppen aantrekken. Deze entiteit ondersteunt en ontwikkelt het hightech productie cluster in de Brainport-regio, en omvat de steden Eindhoven, Helmond en Veldhoven. Wat een geweldige brainpower. Gerard, Anton en Papa Frederik zullen trots zijn als ze op dit alles neerkijken, denk je niet?

Volgende op je blog agenda: Leuke dingen om te doen in Eindhoven! Zowel nerds als niet-nerds welkom!