Door Kate Parvis, Toastmasters Agora 75, blogger-in-chief voor de D59 2023-conferentie

Eindhoven is een stad in Nederland, gelegen in de provincie Noord-Brabant. Het is de grootste stad van de provincie en de vijfde grootste stad van Nederland, met een bevolking van 227.000 mensen in 2021. Niemand herinnert zich nog wie de vijfde man was die op de maan liep. Zo heb je misschien ook nog nooit van Eindhoven gehoord, maar het bestaat. In feite is het gebied al sinds de prehistorie bewoond. Toch hebben de holbewoners destijds niet echt veel met de plaats gedaan, misschien omdat in Nederland de grotten vrij schaars waren..

De stad Eindhoven zoals het nu bekend is, werd in de 12e eeuw gesticht door de hertogen van Brabant, een machtige middeleeuwse dynastie en belangrijke beschermheren van kunst, cultuur en onderwijs. Ze zouden uitstekende Toastmasters zijn geweest. Het hertogdom Brabant regeerde over een groot deel van wat nu Nederland en België is, totdat de Franse revolutionairen besloten om het gebied over te nemen. Het was overigens een mooi opgeruimd stuk grondgebied, zoals de Nederlanders zijn.

Eindhoven was eeuwenlang een klein stadje, totdat het op een avond in de late jaren 1800, na het leegdrinken van een pul heerlijk ambachtelijk bier, dacht: “Het is tijd om te beginnen met industrialiseren”, waarna de volgende dag de nijvere Eindhovenaren hun mouwen oprolden en het ontwikkelden tot een grote stad, en dat was natuurlijk meer dan de Franse Republiek ooit voor elkaar kreeg.

Er volgde een aanzienlijke toename van de bevolking en economische welvaart, onderbroken in de Tweede Wereldoorlog door de Duitse Luftwaffe, die de stad plat bombardeerde in de toepasselijk – of ironisch – genaamde “Operatie Market Garden”. Er werd overigens geen markt of tuin ongeschonden achter gelaten. Onverschrokken herbouwde de nuchtere stad zichzelf en in de jaren vijftig leefde het weer volledig op .

Uit tragedie komt innovatie voort. Eindhoven, platgewalst en herbouwd, heeft een divers architectonisch landschap, van het oude en traditionele tot het nieuwe en hedendaagse. Het werd inderdaad een speeltuin voor architecten met vergevorderde ideeën, misschien nadat ze iets te veel tijd hadden doorgebracht in coffeeshops in Amsterdam. Je moet zeker in een psychedelische bui zijn om het Evoluon-gebouw te ontwerpen. Het gebouw heeftde vorm van een vliegende schotel, of althans zoals vliegende schotels er in de jaren vijftig uit zouden moeten hebben zien..Wat een fantasie van de Nederlandse architect, Jacobus Oud. Jacobus moet regelmatig in hogere sferen hebben vertoeft.! (aankomend blogartikel over Eindhovense architectuur).

Philips, een van ‘s werelds grootste elektronicabedrijven, werd in 1891 in Eindhoven opgericht en heeft een aanzienlijke invloed gehad op de ontwikkeling van de stad. Boven de stad hangt als het ware een gigantische gloeilamp.. Eindhoven is sindsdien uitgegroeid tot een belangrijk centrum van technologie en innovatie, met name op het gebied van elektronica en elektrotechniek. De stad staat bekend om zijn hightech industrie, onderzoek en ontwikkeling en uitstekende universiteiten.

Maar Eindhoven is niet alleen maar werk, werk, werk, studie, studie, studie – echt niet! Het staat bekend om een bruisend nachtleven, en een van de meest populaire gebieden om uit te gaan is het Stratumseind, ook bekend als de Bar Street. Het is een van de langste uitgaansstraten in Europa met meer dan 40 verschillende bars en pubs. De stad heeft ook een geweldige levendige culturele scene, met tal van musea, galerijen en muzieklocaties. (lees meer het het volgende blog.!)

En tot slot beste lezers, Eindhoven is gastheer van de 2023 District 59 conferentie, van 5 tot 7 mei!